vineri, 20 martie 2009

Despre presa de azi și alte cele ...

Astăzi am început cu o greșeală, nu a mea ... evident ! :P Cu toții, sau cel puțin așa se presupune, știm că înainte de conjuncțiile adversative (dar, iar, însă, etc.) se pune virgulă. Ei, domnul Dan Ștefan ori nu a învățat, ori se crede poetul jurnalismului român (mă refer aici la licențe poetice). Puteți observa și voi greșeala la următoarea adresă: http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=93848 ( ”detinatoare de tehnologie nucleara iar agentia internationala a Energiei Atomice”)

Apoi, am dat peste o mare problemă a românilor ... substantivul ”majoritatea” și acordul acestuia cu verbul propoziției. 
În exemplul următor veți observa dezacordul făcut de redactorul articolului: 
”Majoritatea studentilor (94%) aleg programele de internship pentru a acumula o experienta practica in cadrul companiilor de pe piata locala” ... Majoritatea aleg ... sună nașpa, nu ? Logic, pentru că majoritatea alege ;)

Atât cu greșelile at first glance ... Știri/titluri interesante: 

Un fost polițist englez, profesor pentru copiii vrânceni (RL)
De câte ori sună poștașul la ușă în Ferentari ? (GND)
Aoleu și vai de mine! (ZIUA)
Polițist în China, ziarist în România (ZIUA)
Astăzi și mâine (Dilema Veche)

Subiect cu care a fost intoxicat cititorul astăzi: Franța în grevă!

Alte greșeli din presă : un typpo în Adevărul, în interviul realizat cu Mariana Gheorghe, CEO Petrom, la un moment dat scrie ”prim Petrom” în loc de „prin”. 

Super funny: ”persoane pentru care monogamia e o provocare” (Cotidianul, articolul ”Vor dispărea domnișoarele din spațiul public?”)

P.S. Nu e de mirare ce se întâmplă în presă când un profesor universitar (de fapt conferențiar) spune ”marea majoritate”. 

Cius!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu