joi, 5 martie 2009

Copiii din ziua de azi!

Cred că este cea mai frecventă replică pe care o poţi auzi, fie în autobuz, la şcoală sau într-o sală de aşteptare dintr-un spital. Generaţia ”trecută” îşi pierde zilnic câte o fărâmă de speranţă în ceea ce priveşte viitorul ţării noastre. Generaţia noastră este considerată a fi una materialistă, incultă, superficială şi lista poate continua. Dar hai să vedem pe segmente ce se întâmplă, de fapt.

De ce suntem consideraţi materialişti? Pentru că trebuie să recunoaştem: ne plac lucrurile multe, frumoase şi scumpe. Părinţii, care cam „chiulesc” de acasă din motive obiective, încearcă să acopere carenţele de afectivitate şi atenţie prin lucruri materiale. Dat fiind faptul că ne obişnuim cu acest tratament, ne îndreptăm atenţia spre alte lucruri ce ne ”asigură” fericirea. Şi de aici apar dorinţele de a avea o super maşină, cei mai noi blugi sau cele mai scumpe schiuri. Concluzie? De vină sunt părinţii pentru atitudinea adoptată, deşi îi putem înţelegem, pentru că ”trăim vremuri grele”, spunea cineva.

Noi, inculţi? Nu! Doar avem alte idealuri şi alte concepte. Trebuie să recunosc diferite şi uneori chiar bizare. Până la urmă, se pierde tot farmecul dacă toţi am avea un interes pentru operă, teatru sau literatură. Primul sens al cuvântului ”cult”. Cât despre incultura care geme în sistemul şcolar actual ... numai de bine. Este deja un lucru ştiut că profesorii deloc motivaţi de salariile primite nu manifestă interes pentru un elev/student decât dacă îl pregăteşte în particular. Asta îmi aduce aminte de o piesă (”banii vorbesc, banii vorbesc...”). Studenții/elevii deloc stimulaţi de profesorul aflat la catedră încearcă să ”dribleze” dascălul astfel încât să treacă ... ”să treacă ca peştele prin apă”, pentru că mulţi dintre ei nu rămân cu mare lucru. Trist, dar adevărat! Deci vina este a profesorilor pentru că nu-și stimulează discipolii.

Ca urmare a erei în care trăim, punem puţin preţ pe diverse lucruri, încercând să rezolvăm problemele cât mai repede. Ce putem face dacă totul este în continuă mişcare ? E o eră a informaţiei, a rapidităţii şi a tehnologiei. Cum să nu fim măcar puţin superficiali ? Pentru a îmbunătăţi situaţia tinerilor din ziua de astăzi este nevoie de o schimbare de mentalitate. O schimbare pe care trebuie să o facă atât ”formatorii” noştrii afectivi (prietenii şi părinţii), cât şi cei educaţionali (profesorii). Însă puţin sunt dispuşi să schimbe ceva, deci ... Batem pasul pe loc?  

Un comentariu:

  1. relativ la "noua generatie", din care poate fac si eu parte pe jumate, cea mai mare porcarie mi se pare cea cu sloganurile de gen: traieste la maxim fiecare clipa, carpe diem, viata e frumoasa, distreaza-te cat poti. toate aceste sloganuri invita publicul tinta sa consume produse dintre cele mai diverse. din punctul meu de vedere, nu cred ca iti traiesti viata daca iti cumperi nu stiu ce pereche de blugi sau nu stiu ce masina. in mod ironic, mai degraba iti pierzi vremea umbland dupa nimicuri.
    sunt de acord ca viata trebuie traita la maxim, dar nu vad care e legatura intre asta si drumurile dese la mall.

    RăspundețiȘtergere