miercuri, 11 martie 2009

Conferință de presă - Decizia CIJ privind delimitarea maritima în Marea Neagră

Ieri am asistat la o conferință de presă la Facultatea de Drept a Universității București, la care au participat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, împreună cu avocatul care a condus echipa română care a reprezentat România în cazul delimitării maritime, Bogdan Aurescu. 

În cadrul conferinței de presă cei doi reprezentanți ai Ministerului de Externe au prezentat argumentele României în procesul de la Haga, a cărei sentință a fost pronunțată pe data de 3 februarie. Lectorul universitar Bogdan Aurescu a ținut să menționeze că nu toate argumentele României au fost luate în considerare de către CIJ în procesul luării deciziei. Totodată, pentru delimitarea maritimă diverse divergențe între cele 3 părți - CIJ, Ucraina și România -, neputând fi stabilite de comun acord liniile de delimitare a celor două țărmuri - cel român și cel ucrainean. Aurescu a mai ținut să precizeze că această soluție (oferită prin decizia definitivă și irevocabilă a CIJ) este ”cea mai bună”. Avocatul a continuat spunând că în urma unor acorduri dintre URSS și România de acum mai bine de 30 de ani, României i-ar fi fost oferită o zonă de 4 000 de km pătrați. În schimb, CIJ a hotârat ca România să dețină 9.700 de km pătrați. 

Întreaga conferință a oferit studenților de la Drept o viziune completă asupra cazului câștigat de români la Haga. Toți membrii echipei care au lucrat începând cu 1999 la acest caz sunt absolvenți ai Facultății de Drept și a Colegiului Juridic Franco-Român (un parteneriat realizat împreună cu prestigioasa universitate franceză Sorbona).

P.S. Nu am putut încărca înregistrarea conferinței ... don't know what happened!
Știrea de pe site-ul Mediafax, o puteți accesa aici.
Știrea de pe fluxul de știri a Mediafax este chiar execrabil redactată, având chiar unele date incorecte. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu